Paradising your garden

januari2 De laatste rozen staan in bloei. Alle kuipplanten staan inmiddels binnen. Buiten is alles nat en vies. Het is binnen weer regelmatig dweilen vanwege de hondenpoten. Hoe kun je honden nu eens hun poten leren vegen? Regelmatig de open haard aan, nog een paar dagen en het is pakjeavond. Het zijn knusse dagen met die vroege donkerte. Ook een beetje Memento Mori dagen.

 

Toch nog veel te doen in de tuin. Bollen planten, blad harken, vaste planten scheuren, dood spul wegknippen en bomen zagen. Vanwege onze dijkverhoging hebben we enige honderden narcisbollen in de berm moeten vervangen, met 70 centimeter klei op hun kop zal er van de oude weinig zijn terug te vinden. Ik hoop dat de bollen niet gaan rotten, de klei is wel erg vet en nat. De bovenste rij knotwilgen op de dijk hadden we al integraal vervangen, nu blijkt dat van de onderste rij toch een kwart het heeft begeven. Ook wilgen kunnen kennelijk heel slecht tegen een lichte ophoging rond de stam. De witte regen en de Guirlandes d’Amour bij onze veranda flink teruggesnoeid met het oog op de vervanging van het dak van de veranda.

 

Die witte regen staat er al ruim vijftien jaar, maar ik heb er nog nooit een bloem aangekregen. Prachtig blad, hij groeit ook als kool, maar geen witte bloementrossen. Wat doe ik toch fout? Het ene jaar snoei ik, het andere jaar nauwelijks, maar niets helpt. De Guirlandes d’Amour, al zijn het ramblers, bloeien van april tot november. Die snoei ik drie keer per jaar fors terug. Nou ja, een mens moet wat¬†uitdagingen over houden, ook in zijn tuin, anders wordt het leven wel erg saai. Geniet deze laatste maand van het jaar, en geniet van uw naasten met de feestdagen!